HTML

Mira Oriental Art

Dobos Krisztina Mirjam (Mira) blogja. Hastánc - orientális tánc. Életmód. Művészet. Kultúra. Idézetek.

Kismama hastánc

2010.07.13. 01:29 :: mira.dk

KISMAMA HASTÁNC (ajánlás):

 

 

 

Az orientális tánc (Raks Sharki, vagyis a Kelet tánca) gyökerei az ókori világ termékenységi szertartásaihoz vezethetőek vissza. Az arab népcsoportok többségében a törzs asszonyai körbevették a szülő nőt, és ismétlődő has- és csípőmozdulatokkal körbetáncolták, hogy megmutassák neki, milyen mozdulatokat végezzen, ezzel is megkönnyítve a vajúdást. Keleten a nők már kisgyermek koruktól tanulták (lesték el) a család nő tagjaitól e táncot, leginkább a hámmámban (fürdő), vagy a háremben (a ház azon része, ahol a nők laktak) – ezzel is felkészítették a lányokat testük karbantartására, az esküvő utáni szexuális együttlét örömteliségére és a szülésre.

A szülés a nőknek egy újjá(újra)születés, újra kell teremteniük a testi-lelki erőnlétüket. A nők a szülésig csak gyerekek, és csak utána válnak anyává.

A várandósság gyökeres változásokat hoz egy nő életében (Pl.: akarta a babát, vagy nem tervezte; megváltozik a férjéhez való viszonya, a szexuális igénye; teste átformálódik, amit sokan nem, vagy nehezen tudnak elfogadni és feldolgozni; a szüléstől való félelem megmásíthatja a gondolkodásmódját és akár kárt is okozhat neki, vagy a magzatnak). Ráadásul a társadalmunk és kulturánk hozzáállása is nagy részben változtatott, amit az elnevezés is igazol:

- áldott állapot (régen)

- más állapot (szocializmusban)

- terhes (napjainkban)

Pedig a várandósság egy természetes folyamat, természetes állapota a női létnek, ami azonban nagy odafigyelést igényel. A növekvő testsúly, a változó terhelhetőség, a súlyponteltolódás, az izületek lazábbá válása komoly változásokat eredményez, de a hastánc segít ezek elfoadásában és kezelésében. Fontos, hogy a kismama örömmel várja a leendő kis jövevényt és megtartsa egészséges életerős állapotát, hiszen a szülés igencsak próbárateszi testét-lelkét neki is és a babának is. A várandósság ideje alatt is nélkülözhetetlen számára a rendszeres, ám nem megerőltető testmozgás.

A test elfogadásának az orientális tánc lehet az egyik lehetséges eszköze.

Az izmok tudatos használata (testtudat) nem csak a nemi élet minőségét javítja, hanem megkönnyíti az állapotosságot és a szülést, erőt ad a szülést követő új szerepkör felvállalásához és a szülés előtti alak visszanyerésében is segít. Mozgásos meditációként stresszleépítő hatása van. Lágy mozdulatai speciális kismamatornaként is fölfoghatók: a medence, a has izmainak és a hasi légzés tudatos használata miatt, átmozgatja az energiákat az alsó csakrákban és segít a nőiséget a maga teljességében megélni.

Javallott minden egészséges kismamának, akár tanult már táncolni, akár nem. Azonban, mielőtt elkezdene hastáncórákra járni, mindenképpen kérje ki orvosa véleményét és győződjön meg a táncoktató szakképzettségéről is. Orvosi szemszögből nézve kb. a 16. héten lesz „stabil a baba”, ezért innentől ajánlott hozzáfogni a tánctanuláshoz (tánc folytatásához), illetve a szülést követően az 5-6. hét után.

„A gyerek zenei nevelése már az anyaméhben elkezdődik.” (Kodály Zoltán)

16-18 héttől a magzat már jól hall. Ha a számára kedves zenét hallgattatja a kismama, akkor a baba meg fog nyugodni, mély nyomot fog hagyni benne, és a rendszeresen hallgatott zene a szülés után már ismerős lesz a babának, ezért nyugodtan mehetnek együtt a kicsivel az órákra.

 

Jótékony hatásai és ajánlott mozdulatok, ill. fontos tudnivalók:

-          a táncnak köszönhetően lelkileg tudatosabban és könnyebben élik meg a várandósság időszakát és nőiségüket (ebben a csoporttársaknak is nagy szerepe van)

-          meditatív hatása van, egyaránt nyugtatja a testet és a lelket

-          a tánc következtében endorfin termelődik, ami csökkenti a depresszió(ra való hajlamo)t és az ingerlékenységet

-          az táncórák következtében kellemesen elfárad, ezért csökkennek/megszűnnek az alvásproblémák

-          a mozdulatoknak tartásjavító és tehermentesítő (ágyéki csigolyáknál), erősítő, nyújtó, feszültségcsökkentő hatása van

-          a már kialakult hát- és derékfájást csökkenti/megszűnteti

-          segít felkészíteni a hasizokat a fokozott igénybevételre és terhelésre, majd a szülés utáni regenerálódást segíti elő (pl.: hasizom, gátizom)

-          az egyes táncmozdulatok és a helyes légzéstechnika („hasi légzés” – Pilates módszer alapján) megtanulása megkönnyítik a szülés folyamatát és enyhítik a fájdalmakat

-          helyes légzés elsajátítása, ha légzésünket tudjuk uralni, az erőt és energiát ad

-          a nyirokpangás vizesedést okozhat, azonban a mozgás segít az optimális nyirokkeringés visszaállításában

-          csökkenti az inkontinencia (akarattól független vizeletveszés) esélyeit

-          ajánlott mozdulatok: ringó mozdulatok, lágy hullámok, „3D-s nyolcas”, „esőcsepp”, függőleges kör, kifelé henger, kifelé irányuló mozdulatok (amiben a hasizom kevésbé dolgozik)

-          ajánlottak a lágy, lassú, lírai dallamok

 

 

 

Figyelem! Nem ajánlott és kerülendő, ill. fontos tudnivalók:

-     csak orvosa beleegyezésével táncoljon

-          ha a hasban fájdalmat, keményedést, feszülést, vagy bármilyen kellemetlenséget érez (pl.: nagyon kalapál a szíve, túl gyorssá és kapkodóvá válik a légzése), azonnal hagyja abba a táncot

-          nem szabad, hogy teste felhevüljön, és a táncóra alatt izzadjon, ne emelkedjen meg a testének hőmérséklete, nehogy a magzat „belázasodjon” (terembe ne legyen túl meleg, és a pulzus ne menjen 140 fölé)

-          kerülendő: intenzív rázások, hirtelen  és hangsúlyos mozdulatok, a (hasba) befelé irányuló mozdulatok, ugrások, teljes fordulatok, hajtánc (zar)

-          zeneválasztásnál kerüljük a saidit és dobszólót és a túl szomorkás hangulatú számokat

-          ilyenkor sokkal haljékonyabb a nő, mert az izületi szalagok lazábbá válnak (relaxin hormon fokozott termelődése következtében túlnyúlnak az izületi szalagok), ezért tudni kell irányítani és figyelni kell a mozdulat megfelelő kontrolljára

-          az óra alatt folyamatosan igyon a kismama szénsavmentes ásványvizet, nehogy kiszáradjon

-          ne használjanak ilyenkor túl lenge, a testet kevésbé fedő ruházatot (vegyenek fel melltartót, tartsák melegen az izületeket), kerüljék a műszálas anyagokat, inkább a pamutot részesítsék előnybe

 

A kismama hastánc segít megteremteni a női test-lélek-szellem harmóniáját. Kortól és testalkattól függetlenül bármelyik (leendő) anyuka elsajátíthatja. Egyes kutatások szerint a hastáncoló kismamák könnyebben tudnak szülni, mivel a hasizom és a belső női izmok már sokkal edzettebbek, és azokat tudatosan használják, testük energiáit könnyebben aktivizálják az orientális táncnak köszönhetően. A hastánc elősegíti a szülés utáni regenerálódását a hasizmoknak, a hasnak és a belső női szerveknek. Sok nőnek testi-lelki nehézséget okozhat az új szerepkör felvállalása, gyakorlása – e mozgásforma azonban támogatni fogja őket felkészülésben, az elfogadásban és az új élet kialakításában.

 

 

Forrás: Aziza, Amira, Mahasti

 

komment

süti beállítások módosítása