HTML

Mira Oriental Art

Dobos Krisztina Mirjam (Mira) blogja. Hastánc - orientális tánc. Életmód. Művészet. Kultúra. Idézetek.

Ezotéria

2010.07.23. 02:46 :: mira.dk

Az ezotéria – hasonlóan a valláshoz – egy út, vagy inkább ösvény, amit legtöbbször saját magunknak kell kitaposni. Természetesen ezen az ösvényen már nagyon sokan végigmentek előttünk, de mégsem lehet azt mondani, hogy ha a harmadik fánál jobbra fordulunk, elérjük a célt.

Mindenkinél máshol van az a fa kijelölve ahol, ha elfordul, megtalálja, amit keres.  Olyan ez, mint annak idején gyermekkorunkban a mesék világában volt – a legidősebb, a középső és a legkisebb fiú is elindul szerencsét próbálni, mind a hárman ugyanazért a célért indulnak útnak, hogy elnyerjék a boldogságot, a „gazdagságot”. Mindnyájuknak próbákat kell kiállniuk, vannak, akik segítik – vagy segítenék – őket, meg kell küzdeniük különböző lényekkel, és ha elbuknak véget ér az útjuk. Természetesen a végén a „rossz” elnyeri büntetését, a jó pedig méltó jutalmát. A saját életünket is felfoghatjuk egyfajta mesés utazásnak. Előttünk is megannyi próbatétel áll, vannak „gonoszok” akiket „le kell győzni”, és természetesen nekünk is vannak segítőink, akiket, vagy amelyeket nekünk kell észrevennünk. Minden út valamilyen célhoz vezet, míg az ösvényben az a jó, hogy azt sokszor az ember maga járja ki, maga alakíthatja. Az ezotéria ösvénye olyan célhoz vezet, amelyet csak akkor érhetünk el, ha útra kelünk. Ezen az úton járni azt jelenti, hogy felismeréseinket, még a legkisebbeket is azonnal át kell ültetnünk a magunk valóságába. Ok és okozat összefüggése, hogy mi miért történik velünk.  Saját életünket, a dolgok át- és megélése által folyamatosan változtatjuk, és így megújulunk.

Az ezotéria – akárcsak a vallás – maga a fejlődés! De nem szabad hagynunk, hogy ez egy idő után magának a fejlődésnek a korlátjává váljon. Ahhoz, hogy célunkat elérjük, meg kell ismernünk az univerzum megannyi törvényét, de nem elég csak megismernünk, meg is kell értenünk őket, és ha megértettük, akkor használhatjuk. Ahogy haladunk ezen az úton, egyre tudatosabbá válhatunk, sőt kell is, hogy meglássuk valódi feladatunkat és valódi célunkat.

Az ezotéria egyidős az emberiséggel. Mindig volt és mindig lesz. Őrzi azt a tudást, amihez ember csak hozzáférhet az Univerzumból. Ma már nagyon sok könyv, cikk, írás foglalkozik ezzel a témával. Ha modern korunk vívmányán, az interneten, rákeresünk erre a szóra, nem találunk egzakt magyarázatot, de mint gyűjtőkategória rengeteg érdekes címszó és témakör lelhető fel alatta. Alkímia, angyalok, asztrológia, álomfejtés, buddhizmus, feng-shui, grafológia, horoszkóp, jóga, jósda, kabbala, keresztény misztika, mandala, mágia, meditáció, parapszichológia, sámánizmus, számmisztika, szellemtudományok, szimbológia, taoizmus, wicca, stb. Mind megannyi ösvény, megannyi „mankó”, ami segíthet bennünket, hogy elérjük a célt.

Egyre többen érzik, hogy életük, létezésük nem csak egy egyszeri dolog, és hogy életük célja nem csak a puszta létezés, a szaporodás és az anyagi dolgok felhalmozása, „hajszolása”. Hogy a választ a kérdésre – hogy akkor mi végett is vagyunk – megtalálják, egyre többen indulnak el az ezotéria útján. Ha elfogadjuk azt a tézist, miszerint a Teremtőnél jobban még mi sem tudhatjuk, hogy mi a legjobb saját magunk számára, leegyszerűsíthetjük az életünket. Rábízhatjuk magunkat, de a dolgok, események elfogadása soha nem könnyű feladat. Az életünk előre megírt „véletlenek” sorozata! Az ezotéria abban segíthet nekünk, hogy ezeket „véletleneket” értelmezni tudjuk. Biztos mindenkinek volt már olyan élménye, hogy mondjuk „valamilyen oknál fogva” nem a megszokott útvonalon ment haza, és pont akkor történt vele valamilyen szokatlan esemény, találkozott egy régen látott ismerőssel – esetleg egy vad idegennel – amely ezután megváltoztatta az életét. Miért van az, hogy sokszor a legváratlanabb, leghihetetlenebb szituációkban találkozunk leendő férjünkkel, feleségünkkel? Ha ezeket elkezdjük tudatosan vizsgálni és értelmezni, előbb-utóbb hasznos felismerésekkel lehetünk gazdagabbak. Tudnunk kell, hogy nincs jó vagy rossz, csak megtapasztalás, és minden ilyen megtapasztalás bennünket szolgál, a saját fejlődésünket. Persze az alapvető isteni törvényeket, vagy ha teszik, az Univerzum törvényeit mindenkinek be kell tartani. Viszont így már egészen más megvilágításba kerülnek a dolgok. A történéseket, eseményeket meg kell élnünk, értenünk, mert minden érzés által fejlődünk. Ahogy szépen lassan haladunk előre ezen az úton, meg tanulunk másképp örülni a dolgoknak. Még a szomorúság is egy fajta öröm lesz, hiszen közben felismerések sokaságát éljük meg, azáltal, hogy a dolgok mögé láthatunk. Ha ez a ki írás további kérdéseket vetett fel a kedves Olvasóban, akkor elérte a célját…hamarosan új témakört próbálunk körüljárni, de addig is várom az esetleges kérdéseket, észrevételeket.
Derűs jókedvet küldök mindenkinek, és a megértés, és elmélyedés képességet, hogy mindenki át tudja ültetni saját életébe ezeket az apró kis magvakat.

 

 

Forrás: http://www.40felett.hu/index.php?page=cikklista&fomenu=11&almenu=79&almenu2=77&cikk=162&keywords=Mi%20az%20ezotéria?,ezotéria,belső%20világunk,Életmód

 

 

komment

süti beállítások módosítása