HTML

Mira Oriental Art

Dobos Krisztina Mirjam (Mira) blogja. Hastánc - orientális tánc. Életmód. Művészet. Kultúra. Idézetek.

Meditálás - színekkel

2010.07.23. 02:43 :: mira.dk

Meditálás színekkel

 

A színek mindannyiunk számára jelentést hordoznak, s bár ez az egyes kultúrákban eltérő lehet, a színek jelképrendszere univerzális, gyakran gyakorlatias, mint a veszélyt jelző vörös vagy a békét jelentő fehér.

Az érzelmi állapotokat is összefüggésbe hozzák a színekkel: a vörös a düh és a szenvedély színe. Egy adott szín tulajdonságainak felvázolásához vizualizáljuk azt minél pontosabban. Képzeljük el olyan tökéletesen, ahogy csak tudjuk, miközben a keresett tulajdonságra is koncentrálunk! Milyen tulajdonságot szeretnénk javítani magunkban? Válasszunk egy színt, amelyre összpontosítunk!

Miért meditáljunk?
- Hogy jobban megismerjük önmagunkat.
- Hogy fejlesszük önmagunkban a tudatosságot.
- Hogy csökkentsük a stresszt és a szorongást.
- Mert segíti az ellazulást és a megnyugvást.
- Hogy megtapasztaljuk a tökéletes koncentrációt.
- Hogy új utat nyissuk a jövőbe, amely mélyebb önismerethez vezet.

 

 


Vörös: erő

A vöröset - a vér színét - az életerővel hozzák összefüggésbe. A távoli múltban a vörös okker pigmenteket temetési szertartásokon használták, a fizikai halálon túli új élet jelképeként. A vöröst gyakran forró színnek tartják. A fizikai erő, a hatalom, a szenvedély és az energia érzetét kelti. Otthonunkban alkalmazva a vörös túl harsány is lehet, nagyon népszerű viszont az energiát és erőt jelképező autók esetén. A vörös szín a természetben is erőteljes: vonz vagy figyelmeztet.
Meditációnkban vázoljuk fel a vörös szín erőteljes tulajdonságait. Ez segíthet, amikor hiányzik belőlünk az energia, az életkedv vagy a bátorság.

 


Narancs: életerő

A narancssárga meleg, élénkítő szín, bár nem olyan erőteljes, mint a vörös. Serkenti az életkedvet és a vitalitást, a szórakozást és a mozgást. A naplemente meleg izzásával, a trópusi gyümölcsökkel, és egzotikus virágokkal kapcsolják össze. Gyakran kelti a napsütötte éghajlat és a napimádó emberek asszociációját. Amikor szeretnénk lerombolni belső korlátainkat, megtalálni a bennünk rejlő lelkesedést, több örömet lelni az életben, képzeljük el tulajdonságaival együtt ezt a színt.

 


Sárga: világosság

A sárga nélkülözi az érzelmes színek melegségét, bár a Nap színe. A legfeltűnőbb minden szín között, és világszerte jelzőszínként használják. A sárga a mentális tevékenység és a tiszta, nyitott elméből születő kreatív ihlet színe. A szellemi fejlődéssel és az elvont eszmék használatával hozzák összefüggésbe. Ha a tudatunkban zűrzavar támad, engedjünk be egy napsugarat. Koncentráljunk a sárgára és tulajdonságaira, amikor azt szeretnénk, hogy gondolataink letisztuljanak, például egy döntés előtt.

 


Zöld: megújulás

A zöld a természetben domináló szín. Olyan gyakran látjuk, hogy elfelejtettük megfigyelni, hányféle árnyalata van. A természetes zöld színt a klorofil pigment eredményezi, aminek segítségével a növények felveszik a fény energiáját, amiből tápanyagot gyártanak. Íme egy példa a szín és a fény közötti természetes kapcsolatra. A zöld a tavasz színe is. A meditációban tekintsünk úgy a zöldre, mint a megújulás, a növekedés és a gyógyulás színére.

 


Kék: ellazulás

A kék színt az ellazult, harmonikus és békés tudatállapottal hozzák összefüggésbe. Égi jelentősége is van: az ókori Egyiptomban a mennyország képmásaként tisztelték a mélykék, néha arannyal pettyezett lapis lazuri nevű ásványt, sok orosz orthodox templomra aranyozott, kék kupola épült. A meditáció során ezek a kapcsolatok hozzásegítenek, hogy nyugodtnak, békésnek, és egyben szemlélődőnek érezzük magunkat.
Idézzük fel a kéket és tulajdonságait, ha úgy érezzük, túl nagy rajtunk a stressz és a nyomás.

 

Mélykék: szentség

Az indigó szín dús, sötét színárnyalat. A természetben ritka, és nehezen kivonható, ezért rejtett mélységeket, misztikumot, elzárkózást jelképez. A múltban a spirituális hagyományokat, mint a meditációt is gyakran titok övezte. Ritkasága olyan asszociációkat ébreszt, mint a világuralom és a vallás. Az indigó elhivatottságot is jelképez a spirituális értékek, a humánum és a táguló tudat iránt.

 


Lila: harmónia

A lila a tisztaság és a fényesség színe. A szivárvány utolsó színe, a vörös ellentéte, ahogy ez tulajdonságaiban is megnyilvánul. A szellem érzékenységét jelképezi, és inkább az univerzális, mint az egyéni és és a személyes kvalitások színe. Elcsitítja a szenvedélyeket, közös egységet és harmóniát sugall, amelyben mindenki osztozhat.
Koncentráljunk az ibolyaszínre, ha úgy érezzük, hogy képesek vagyunk háttérbe helyezni személyes igényeinket az emberiség békéje érdekében.

 


Fehér: teljesség

A fehér fény a szivárvány hét színéből áll össze, ezáltal a teljességet és a spirituális tisztaságot jelképezi. A fehér zászló békét jelent. Többféle asszociációt ébreszt, de univerzálisan kapcsolódik az átmenet rítusaihoz. Az újszülöttek, a menyasszonyok és a halottak öltözékének színe. A spirituális életbe való belépéshez fűződő vallási szertartásokon viselik, keresztelőn vagy áldozáskor. Ezek, az új életbe való átlépés pillanatai kifejezik az univerzális spiritualitás igazságokba vetett hitet.
A fehér képek felidézésével megerősíthetjük a teljesség és a tisztaság iránti érzékünket.

 


Ezüst: érzelmek

Az ezüstöt a Hold fényéhez hasonlítják. Az elme tudat alatti, ösztönös részét, az álmokat és a rejtett érzelmeket jelképezi. A Hold fénye lágy, így az ilyen területek elkerülhetetlenül homályban maradnak. Az ezüst Hold a mitológia fontos eleme, a tudat és a szellem titokzatos, rejtett erőit jelképezi. A Hold a női princípiumot jelképezi, amely természetétől fogva intuitív. Vizsgáljuk meg segítségével a tudat alatti életünket.

 


Arany: vágyak

A tökéletesség és az örök élet univerzális szimbóluma. Az emberi természet halhatatlan részét jelképezi, a lelket magát. Minden civilizáció a legfontosabb műremekek készítésére tartogatta az aranyat. A szent szobrok és vallási tárgyak aranyból készültek, hogy ez sugallja isteni voltukat a közösségnek. Elmélkedjünk az aranyról és tulajdonságairól, saját spirituális természetünk kifejezésére. Ha a legjobbat és a legtöbbet szeretnénk felajánlani magunkból egy közös cél érdekében, meditáljunk az aranyról.


 

 

Forrás: http://www.astronet.hu/index.php?apps=cikk&cikk=35540

 

komment

süti beállítások módosítása